Falimentul a două centre comerciale moderne şi declanşarea insolvenţei în cazul unui al treilea proiect nu reflecă exact imaginea descrisă de jucătorii din piaţă la începutul anului. Cei mai pesimişti estimau o agresivitate sporită din partea băncilor în privinţa activelor neperformante şi o serie de malluri desfiinţate.
Chiar dacă numărul falimentelor şi insolvenţelor este încă neglijabil, proiectele care se află în pragul colapsului sunt numeroase. Băncile şi-au făcut curaj şi au început să îşi cearnă investiţiile imobiliare pe care au mizat în perioada de „boom“ economic, asta după ce au „rostogolit“ prea mult aceste credite.
„Armonia Brăila şi City Mall sunt două proiecte în a căror revitalizare băncile finanţatoare nu au mai crezut. În general, băncile preferă restructurarea creditelor cu condiţia ca dezvoltatorii să demonstreze că pot aduce proiectele pe linia de plutire. Din cauza gradului mic de ocupare, a poziţionării deficitare faţă de competiţie (în cazul Armonia Brăila) şi a unui concept rigid şi învechit (în cazul City Mall), cele două proiecte au pierdut încrederea băncilor finanţatoare“, a declarat Răzvan Sin, directorul departamentului de retail din cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Firma Victoria Holding, proprietarul centrului comercial City Mall de lângă cimitirul Bellu din Bucureşti, a intrat în faliment în data de 2 noiembrie. Acţiunea vine după ce fondul australian de investiţii APN European Retail Property Group, care controlează Victoria Holding, anunţa că nu are bani să-şi achite creditul de 40,1 milioane euro contractat de la UniCredit. Valoarea centrului comercial a scăzut dramatic în ultimii ani. Dacă în 2006 mallul a fost achiziţionat pentru circa 100 milioane euro, acum acesta este evaluat la 35,4 milioane euro. Eventuala vânzare a proiectului ar provoca australienilor o pagubă de circa 50 mili