Întâlnirea care a avut loc la Bruxelles, între Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi reprezentanţii Comisiei Europene pe tema Ordonanţei 50, privind contractele de credit, nu s-a soldat cu nicio concluzie.
O delegaţie română, condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, a fost la Bruxelles să discute cu reprezentanţii Comisiei Europene despre OUG 50, privind contractele de credit pentru consumatori.
Pe de-o parte, Comisia Europeană a menţionat că a primit mai multe plângeri de la instituţii bancare şi nebancare române care susţin că prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicaţii în ceea ce priveşte principiul retroactivităţii şi ar determina neconcordanţe cu prevederile Directivei. Conform articolului 95, prevederile Ordonanţei se aplică şi contractelor în curs de derulare, fapt considerat de către reprezentanţii mediului bancar a fi neconform cu prevederile articolul 30, paragraf (1) din Directiva 2008/48/CE. Articolul 30 precizează că Directiva nu se aplică acelor "contracte de credit existente la data intrării în vigoare a măsurilor naţionale de punere în aplicare."
La rândul lui, preşedintele ANPC a precizat că OUG 50/2010 este un act normativ complex prin care se doreşte crearea unui cadru juridic unic pentru contractele de credit destinate consumatorilor, Ordonanţa reunind atât prevederi europene în domeniul contractelor de credit pentru consumatori cât şi prevederi specifice naţionale ce nu sunt reglementate prin legislaţia europeană. "Prin OUG 50/2010 se urmăreşte realizarea într-un mod transparent a contractelor de credit, clarificarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor, normalizarea relaţiei dintre clienţi şi bănci, ţinând cont de istoricul pe care aceasta îl are, dar şi