Economia Indiei va înregistra cel mai rapid ritm de creştere dintre economiile mari ale lumii în 2012, urmând ca al doilea cel mai populat stat să devină a treia economie mondială, potrivit unui studiu realizat de britanicii de la Standard Chartered. Sursa: REUTERS
China va genera aproape un sfert din produsul intern brut global până în 2030, iar India 10%. Astfel, economia Indiei va cunoaşte un avans de anual de 9,3% în următoarele două decenii, iar venitul pe cap de locuitor va creşte de la 1.000 de dolari, cât este în prezent, la 7.000 de dolari în 2030.
''India va depăşi Japonia şi va fi la o mică diferenţă de Statele Unite până în 2030. China va ocupa un confortabil loc întâi'', se arată în Super Cycle Report.
Potrivit studiului, economia globală traversează cel de-al treilea super ciclu de dezvoltare, repectiv o perioadă de creştere economică susţinută, în care unul dintre statele lumii dă tonul. Actualul ciclu se va încheia în 2030, iar câştigătoarele cursei vor fi China şi India.
Ciclurile anterioare s-au derulat între 1870 şi 1913, timp în care motorul de creştere al economiei mondiale au fost Statele Unite ale Americii, şi 1946 şi 1973, când Japonia a preluat ştafeta.
Într-un raport dat publicităţii la jumătatea lunii octombrie a acestui an, analiştii Băncii Mondiale estimau că economia Chinei va fi ''locomotiva care va trage economia din Asia de Est'', în condiţiile în care produsul intern brut va înregistra o creştere semnificativă anul acesta, de 9,5%. Specialiştii Băncii Mondiale avertizează însă că afluxul de capital din Asia poate genera o nouă criză.