Prefectul Sorin Arcadie Popescu a scos în afara legii actele eliberate în 1992, din cauza cărora ţăranii s-au răsculat sâmbătă.
Titlurile de proprietate au fost emise de Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava în urmă cu 18 ani. La vremea respectivă, ţăranii au adus acte doveditoare că pământul este al lor. Numai că, în urma delimitării teritoriale dintre judeţele Suceava şi Botoşani, care a avut loc în anul 1968, terenul sătenilor, care a fost colectivizat de comunişti, s-a „mutat“ în administraţia comunei Vârful Câmpului (judeţul Botoşani). Drept urmare, consideră prefectul, cele 90 de titluri emise de o autoritate suceveană pe pământ din alt judeţ sunt nule.
Botoşani: Răscoală ca la 1907 pentru pământ Botoşani:
Răsculaţii din Hânţeşti nu renunţă la pământ deşi au titluri ilegale!
„Obligatoriu titlurile de proprietate care au fost date de la Suceava pentru terenurile din judeţul Botoşani vor fi anulate“, a declarat Sorin Arcadie Popescu, prefect. Totodată, prefectul susţine că sătenii care-şi vor pierde pământul vor fi despăgubiţi sau vor primi alte loturi de pe raza comunelor Hânţeşti şi Zvoriştea. 250 de familii se află în această situaţie.
Doi austrieci, proprietari
Fostul prefect din mandatul 1992-1996, când s-au eliberat titlurile de proprietate, susţine că actele au fost emise în mod legal. „Noi le-am dat titlul pe vechiul amplasament pe care oamenii îl moşteniseră din străbuni, în baza Legii 18 a Fodului Funciar de atunci. Între timp au mai apărut modificări“, ne-a spus Ioan Băncescu, fostul prefect. În prezent, proprietarii terenului controversat sunt austriecii Gerald Schweighofer şi Christian-Johannes Horburgher, care au plătit peste 400.000 de euro.
Istoric:
Răscoala are loc la limita dintre judeţe
Cele 150 de hectare, pentru care cele 100 de familii din Hânţeşti (Suceava) s-au răsculat