Proiectul "Genocidul Sufletelor. Experimentul Pitesti - reeducarea prin tortura" se zbate sa existe, din lipsa de fonduri.
Initiativa documentarului i-a apartinut regizorului Sorin Iliesu care, inca din anul 2008, incearca sa gaseasca mijloace de finantare.
In prima instanta, regizorul a incercat sa obtina sprijin financiar din partea Consiliului National al Cinematografiei, dar, de doua ori, a primit raspuns negativ.
Sa ne amintim: Experimentul Pitesti - spalarea creierului prin tortura
Pana in momentul de fata s-a reusit, prin intermediul donatiilor, strangerea aproximativ a 15% din bugetul necesar definitivarii proiectului.
Prin acest film documentar, Sorin Iliesu isi propune sa creioneze unul dintre cele mai tragice experimente ce au marcat istoria recenta a Romaniei, experiment pe care Soljenitin il caracteriza drept "cea mai cumplita barbarie a lumii contemporane".
Inimaginabilele marturii ale supravietuitorilor gulagului de la Pitesti sunt dovada unei istorii care trebuie neaparat relatata si pe care, foarte multi dintre romani, nu o cunosc.
Dezgroparea adevarului acestei monstruozitati abominabile care s-a petrecut sub stricta supraveghere a sistemului comunist, intre anii 1949-1952, a devenit o necesitate ce trebuie adusa la cunostinta si in constiinta memoriei colective.
Demersul regizorului Sorin Iliesu este cu atat mai curajos si demn de admiratie cu cat filmarile au fost demarate utilizandu-se resurse proprii, care bineinteles ca nu au fost suficiente pentru definitivarea proiectului.
Impactul pe care un astfel de documentar l-ar putea avea asupra opiniei publice din Romania, dar si din afara granitelor tarii ar putea fi comparabil, ca amplitudine si importanta, cu cel al Memorialului Durerii sau al Memorialului Victimelor Comunismului si al Reziste