Japonezii se simt bine doar daca urmeaza reguli stricte. Ei se ghideaza dupa nenumarate legi, scrise sau nescrise, avand cate un ritual pentru orice, de la desfacerea cadoului si servirea ceaiului pana la mersul la biserica.
Imaginati-va urmatoarea scena, care sigur va este cunoscuta: un autobuz plin cu turisti japonezi, care coboara cu aparatele foto in mana. Blitzurile incep sa se faca auzite, iar intr-un timp record parcurg obiectiv dupa obiectiv.
Societatea japoneza este marcata de un profund sentiment de apartenenta la un grup. Este supusa la nenumarate reguli de comunicare interpersonala, al caror scop este acela de a mentine valoarea cea mai de pret a culturii japoneze, armonia, scrie Deutsche Welle.
Daca doriti sa aflati mai multe despre modul de viata japonez, precum si despre cultura acestui popor, aveti la indemana nenumarate ghiduri explicative. Insa occidentalului sigur i se vor parea deplasate multe dintre regulile infatisate aici.
Exista, de exemplu, ghiduri pentru tinerele mamici, in care sun invatate cum sa se comporte atunci cand isi plimba copilul prin parc. Daca o mama nu respecta regulile unanim acceptate, atunci eticheta nu-i va permite sa fie primita in comunitatea tinerelor mamici.
Copii perfecti, pentru parinti perfecti
Eforturile depuse pentru atingerea armoniei generale in societate sunt strans legate de cele ale integrarii intr-un grup, fara abateri de le regulile comunitatii, prin gesturi deplasate sau extravagante.
La gradinita si, mai tarziu, in timpul scolii, lectiile despre comunicarea si apartenenta sociala sunt printre cele mai importante. Copiii sunt invatati cum sa se obisnuiasca cu regulile de grup si cum trebuie sa-si asume aceste reguli.
Elevii fac curat in scoala, pregatesc pranzul sau invata intotdeauna impreuna. Poarta uniforme, ia