Dificultatea României de a-şi dezvolta economia este consecinţa apartenenţei sale la Uniunea Europeană, fiind un stat slab înconjurat de state puternice, este opinia exprimată într-o analiză Stratfor publicată marti.
Convingerea aproape unanimă a românilor că Uniunea Europeană şi NATO sunt garanţii ale prosperităţii şi securităţii l-a contrariat pe autorul analizei Stratfor care a vizitat recent România. Potrivit Stratfor, aceste “sanctuare” sunt din multe puncte de vedere nişte iluzii.
Referitor la Uniunea Europeană, Stratfor notează că atâta timp cât puterea principală este Germania, o ţară cu economia bazată pe exporturi, un stat emergent ca România, a cărei creştere depinde tot de exporturi, are puţin “spaţiu” lăsat pentru dezvoltare.
Deja economia Germaniei a început să crească, notează Stratfor, cea a României nu. Atâta timp cât România se află într-un sistem al cărui motor principal este un exportator, iar exportatorul domină procesul de stabilire a regulilor, este greu de văzut cum va putea România să profite de cel mai mare avantaj al său: forţa de muncă calificată, dispusă să muncească pe salarii mici.
Analiza arată că în actualul său stadiu, România ar trebui să aibă excedent comercial cu Germania, şi nu deficit. Una dintre cauze este modul în care sunt gândite reglementările la nivelul UE. Acestea sunt create pentru ţări foarte dezvoltate economic, şi nu pentru unele aflate acum în curs de dezvoltare.
Pentru a explica mai clar situaţia României, analiza propune un exerciţiu de imaginaţie: dacă Germania ar fi trebuit să se supună acestor reguli în 1955 ar fi putut să se devină ceea ce este în 2010?
Într-o analiză anterioară despre România, Stratfor anticipa, în octombrie 2008, cu mult înainte ca autorităţile de la Bucureşti să vorbească despre aşa ceva, că România va încheia un acord de finanţare cu FMI
Acestea