O asistentă medicală angajată la o clinică de stat locală din Long Island, statul american New York, încă poartă pică managementului unităţii. Anul trecut, nu a putut să-şi ia liber la 30 iunie, când aniversa 35 de ani de căsnicie.
Anul acesta, a cerut cu şase luni înainte să fie liberă în ziua respectivă, anunţându-şi şeful de aniversarea celor 36 de ani. Copleşit de cereri similare pentru weekendul de 4 iulie (ziua naţională a SUA), supraveghetorul ei a refuzat-o, replicându-i: „Nu poţi să ţii aniversarea în altă zi?" Mai bine ar fi tăcut, pentru că astfel de cuvinte riscă să transforme locul de muncă într-un teren de bătălie.
Există câteva subiecte ce nu ar trebui abordate niciodată în discuţiile de la locul de muncă, afirmă jurnaliştii ediţiei americane a revistei „Forbes". Mulţi - de la simpli angajaţi până la manageri - nu realizează că lucrurile pe care le spun şi felul în care o fac influenţează atmosfera de la birou şi le afectează propria reputaţie. Iar un cuvânt deplasat stăruie în minte.
„Discuţiile despre sex sunt periculoase pentru că e foarte uşor să se sară calul sau ca o persoană să se simtă hărţuită", explică Charles Purdy, senior editor al site-ului de recrutare Monster.com şi autor al cărţii „Urban Etiquette". Politica şi religia nu sunt nişte subiecte absolut interzise, însă ele sunt, de asemenea, greu de abordat fără a enerva vreun interlocutor, potrivit acestuia. Aşa că dacă nu aveţi nimic amabil de spus... vorbiţi despre vreme. Iată câteva fraze pe care ar trebui să vă abţineţi să le rostiţi.
1 „Nu e problema mea. E treaba altcuiva." A-i spune aşa ceva şefului tău direct îi va comunica două lucruri: că nu eşti un om de echipă şi că preferi să dai vina pe alţii decât să cauţi soluţii.
2 „Eşti însărcinată? Pot să pun mâna?" Nu întrebaţi niciodată o femeie dacă e gravidă. Penibilul situaţiei şi prăbuşirea respec