Romanii cheltuie in jur de 1.200-1.300 de lei pentru achizitia unui televizor in timp ce pentru achizitia unui televizor Samsung cifra ajunge la 1.500-1.600 de lei, a declarat pentru Wall-Street, Raul Filip, managerul diviziei de produse audio-video din cadrul Samsung Romania, unul dintre principalii jucatori in domeniu.
Pana la finalul anului se vor vinde circa 400.000 de televizoare cu ecran plat (LCD, LED, plasme si 3D), in scadere cu aproximativ 5% fata de anul trecut, insa valorile depind foarte mult de vanzarile din decembrie.
Mai putin de 10% dintre televizoarele cu ecran plat vandute la nivelul pietei sunt plasme, insa in portofoliul Samsung, plasmele reprezinta circa 15-20% din numarul de dispozitive comercializate intrucat pe acest segment sunt mult mai putin producatori.
Raul Filip estimeaza ca valoarea vanzarilor de televizoare cu ecran plat va ajunge in acest an la aproximativ 150 de milioane de euro.
Pe de alta parte, in primele noua luni, care inseamna circa 60% din vanzarile pe un an (240.000 de unitati), a existat o crestere de pana in 10% a numarului de LCD-uri si plasme vandute, in timp ce cresterea valorica a fost mai mica ca urmare a reducerii preturilor.
Pana la finalul lui septembrie s-au vandut televizoare in valoare de 170 de milioane de euro, mai putin 2,3% fata de primele trei trimestre din 2009, insa datele cuprind si televizoarele cu tub catodic (CRT), potrivit companiei de cercetare GFK Romania. Aceste aparate inseamnau anul trecut circa jumatate din piata totala de aproape 800.000 de televizoare vandute si continua sa reprezinte un procent aproape la fel de imporntant.
“CRT-urile continua sa fie cam 30-40% din numarul totalpentruca sunt mai ieftine si in zona rurala sunt inca preferate, din traditionalism. Vor mai trece trei, cinci ani pana cand televizoarele cu tub catodic nu vor mai repreze