Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, consideră documentul semnat la 8 noiembrie drept "ilegal" şi "neconstituţional", dar spune că nu îl poate contesta la Curtea Constituţională înainte de a fi ratificat de Parlament
Tratatul privind regimul frontierei dintre România şi Republica Moldova - salutat de preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, ca fiind "un excelent exemplu al lucrurilor ce pot fi realizate când există un interes reciproc" - este "ilegal" şi "neconstituţional", în opinia preşedintelui interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu. Declaraţia sa este cea mai tranşantă după o serie de luări de poziţie similare, exprimate în ultima săptămână dincolo de Prut.
Partenerii de coaliţie din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) l-au criticat pe premierul Vlad Filat că a făcut din semnarea tratatului "un truc electoral". Aliaţii politici au pus la îndoială legalitatea semnării lui de către şeful Guvernului, din partea Moldovei, respectiv de către ministrul de Externe Teodor Baconschi, din partea României. În plus, s-au plâns că Filat nu i-a informat.
"Eu nu am ştiut despre acest acord. Ministerul de Externe nu m-a informat, deşi aşa se cuvine. Nici Filat. El trebuia să discute cu mine şi nu invers", a declarat la rândul său, marţi, Mihai Ghimpu. Potrivit siteurilor jurnal.md şi stireazilei.md, el a mai spus: "Nu sunt supărat pe Filat, eu sunt preşedinte şi eu sunt primul care răspunde de respectarea Constituţiei".
Dincolo de raporturile personale ale lui Ghimpu (preşedinte al Partidului Liberal) şi Filat (preşedintele Partidului Liberal Democrat), preşedintele interimar are şi el îndoieli privind legalitatea semnării tratatului. "Vlad Filat si ministrul de Externe, Iurie Leancă, se cred atotputernici, atunci când şi-au atribuit responsabilitatea semnării acestui document cu partea română", a mai declarat Ghimpu.
Ratific