Gastronomia franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural nematerial al umanităţii. O adevărată premieră mondială pentru că este efectiv pentru prima dată când UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, Ştiinţă şi Cultură ia o astfel de decizie, adică include o practică de ordin culinar şi gastronomic în panteonul valorilor care merită apărate şi conservate.
Gastronomia franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural nematerial al umanităţii.
O adevărată premieră mondială pentru că este efectiv pentru prima dată când UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, Ştiinţă şi Cultură ia o astfel de decizie, adică include o practică de ordin culinar şi gastronomic în panteonul valorilor care merită apărate şi conservate.
Decizia a fost luată marţi la Nairobi, în Kenya, unde s-a reunit comitetul intreguvernamental al organizaţiei.
Reamintim că patrimoniul cultural nematerial al umanităţii a fost creat în urma unei convenţii semnate în 2003 şi ratificată la această oră de 132 de ţări.
178 de practici culturale sau de obiceiuri tradiţionale au fost înscrise până în prezent pe această listă, a nu se confunda cu lista monumentelor istorice care există din 1972.
Franţa este fără îndoială mândră în acest moment că tradiţia franceză a servitului mesei devine patrimoniu al umanităţii. Pentru că nu este vorba atât de bucătăria franceză, ci de un asamblu: de raportul pe care îl au francezii cu hrana, cu calitatea produselor, cu maniera de a fi gătite dar şi cu maniera de a fi prezentate la masă precum şi cu modul în care se serveşte masa, într-un context de grijă pentru aspectul estetic al acestor momente cotidiene.
Franţa este cea care a inventat "arta de a trăi" dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa nu înseamnă doar a îngurgita nişte alimente... A lua masa înseamnă un moment de socializare, un mom