Autorul filmului "Portretul luptatorului la tinerete", care intra in sali in 19 noiembrie, a venit in studioul HotNews.ro cu o zi inaintea vizionarii de presa si a conferintei de presa de lansare a filmului. El a povestit cum s-a documentat pentru film, de ce a ales sa debuteze cu el si nu cu o adaptare dupa Kafka (asa cum dorea de mai demult) si de ce in Romania filmul va rula intr-o varianta mai lunga si alta mai scurta.
In cei cinci ani de cand lucrezi la proiect a existat un moment cand ai vrut sa renunti?
Constantin Popescu: Da, de mai multe ori pentru ca lucrezi cu echipa mica, la un moment dat obosesti, incerci sa legi povestile intre ele.... Am incercat sa scriu un scenariu cat mai bun, numai ca la un moment dat m-am lovit de piedici. Spre exemplu, tot felul de momente in care nu puteam face programul pentru ca actorii nu erau disponibili. Imi era foarte dificil sa filmez in unele zile pentru ca nu aveam actori, pur si simplu. La un moment dat, da, iti vine sa te opresti.
Interviul integral
Dar pana sa apuci sa filmezi, cand faceai documentarea sau scriai scenariul?
Constantin Popescu: De mai multe ori. Sunt nu doar foarte multe povesti, dar si un volum foarte mare de informatie. Atunci cand n-ai mai facut asa ceva si cand nu ai un sprijin mai de nicaieri, iti vine sa lasi totul balta.
Ce ti-a venit, ca sa zic asa, sa debutezi cu un film atat de greu din toate punctele de vedere?
Constantin Popescu: Mi s-a parut si mi se pare in continuare ca povestile merita spuse. Mi se pare ca oamenii aceia, daca nu in totalitate, multi dintre ei au dat dovada de demnitate, si cred ca lucrurile acestea trebuie cunoscute. M-a atras o poveste de genul acesta din toate punctele de vedere, mai ales ca nu mai facusem asa ceva. Nici nu stiu daca o sa mai fac vreodata.
Cum n-o sa