Viitoarele cadre medicale preferă să aibă diploma de la Postliceala Sanitară „Christiana“, pentru că acolo taxa de şcolarizare este aproape de două ori mai mică decât la facultate.
Facultatea de Asistenţi Generalişti din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri“, deschisă ca secţie a Universităţii de Medicină Iaşi, a pus la dispoziţie în acest an 150 de locuri. Nici jumătate nus-au ocupat. „Avem doar 70 de studenţi. Ne-am aşteptat să se completeze toate, dar sperăm că acest lucru se va întâmpla pe viitor. Deocamdată, vorbim de o primă serie“, a declarat Valentin Nedeff, rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău.
Pentru a deveni asistenţi generalişti licenţiaţi, studenţii învaţă timp de patru ani şi plătesc o taxă anuală de 4.000 de lei. Mulţi dintre asistenţii medicali din Bacău preferă să rămână doar cu diploma de la Postliceală Sanitară „Christiana“. „Taxa la facultate mi se pare foarte mare. Eu am plătit 1.800 de lei pe an la postliceală şi lucrez în prezent la un cabinet medical din Livezi şi sunt mulţumită de salariul meu. Ca să-mi cresc venitul ar trebui să-mi completez studiile, dar nu am această posibilitate financiară“, a spus Daniela Fotia, asistent medical (28 de ani).
Cu toate acestea, Direcţia de Sănătate Publică speră ca pe viitor să aducă în spitalele din Bacău şi Moineşti asistenţi medicali licenţiaţi. „Am deschis această secţie în Bacău pentru a veni în sprijinul studenţilor care nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta la Iaşi“, a precizat Mihaela Popescu, director la Direcţia de Sănătate Publică şi unul dintre iniţiatorii proiectului.
În schimb, la Postliceala Sanitară e bătaie pe locuri. „Mulţi vin la noi ca să înveţe o meserie. Anul acesta am avut 90 de locuri şi s-au ocupat toate“, a precizat Georgeta Pricopie, angajată la Postliceala „Christiana“. Din 2012, Uniunea Europeană prevede ca toţi asistenţii