Din cei peste 6.000 de copii care se nasc anual în Capitală aproximativ 2.000 sunt aduşi pe lume în clinicile private. În ultimii ani din ce în ce mai multe gravide aleg să nască la privat chiar dacă plătesc onorarii de până la 9.000 de lei decât să dea şpagă în spitalele de stat unde nu sunt bine îngrijite şi nici nu sunt condiţii.
Peste 6.000 de copii se nasc anual în spitalele private şi de stat din Bucureşti. O treime dintre aceştia se nasc în spitalele private unde condiţiile sunt mai bune dar şi preţurile mai mai.
Reprezentanţii Societăţii de Obstretică-Ginecologie din România spun că cifrele nu reprezintă implicit numărul de bucureşteni născuţi ci a copiilor născuţi în spitalele din Capitală, multe dintre femeile din alte oraşe alegând să nască în Bucureşti şi, de asemenea, multe bucureştence nasc în străinătate.
În ultimii ani, maternităţile private au câştigat teren iar numărul de gravide care aleg să nască aici în detrimentul spitalelor de stat este din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, medicii recomandă ca sarcinile grele să fie supravegheate de medicii din spitalele de stat.
Cazurile grave ajung tot la stat
"În mod cert la stat este mai sigur decât la privat. Dacă apar complicaţii, cei de la privat nu se leagă la cap şi îi trimit la spitalele de stat. E adevărat că în maternităţile private sunt condiţii mult mai bune, personal medical mai numeros, iar pacienţii primesc mai multă atenţie decât în spitalele publice, dar când vine vorba de complicaţii cei de la privat nu riscă”, a spus Gabriel Bănceanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică-Ginecologie din România. Dacă se întâmplă ca în timpul naşterii într-o clinică privată să apară complicaţii, medicii transferă imediat pacienta la un spital de stat.
Femeile care au o sarcină normală şi îşi permit financiar preferă clinicile private. „Am născut an