De curând, artistul Mircea Enache a vernisat expoziţia intitulată simplu „40 de ani de desen“ la Pavilionul Expoziţional din Mamaia, sala Ion Nicodim.
Sunt 30 de desene, realizate în perioada anilor 1970 - 2010, iar artistul insistă să precizeze că nu este vorba despre o retrospectivă a activităţii sale de până acum. Lucrările expuse prezintă corpul uman, în diferite ipostaze ale mişcării. „La fel de bine se poate lucra şi cu o frunză, cu un gândăcel, o vulpe..., dar corpul uman este acelaşi. Avem aceleaşi oase, aceiaşi muşchi şi suntem, totuşi, diferiţi. Expoziţia este un demers al meu, personal, în legătură cu corpul uman“, spune artistul.
A studiat cu atenţie liniile unui braţ întâns şi a surprins cu precizie linia muşchilor contractaţi ai spatelui în desene de dimensiuni impresionante. Acelaşi corp uman este surprins de artist şi în lucrările sale de scultură. „Ideal ar fi să ne privim unul pe celălalt. Să nu devenim tipi care calcă unidirecţioal. Cred că, esenţial, este să te bucuri. Atât“, mai spune Mircea Enache.
Plângea când pleca de la mare
Mircea Enache este gălăţean. A locuit aproape 20 de ani în Bucureşti, dar paşii l-au purtat spre Constanţa. „Aveam un atelier în Bucureşti, care mi-a fost spart. Am vrut să o iau de la capăt şi nu am vrut să mă întorc la galaţi. Am ales Constanţa pentru că, de câte ori veneam în mici vacanţe la mare, la plecare, plângeam. Atunci am ales să nu mai sufăr şi m-am mutat la Constanţa“, mărturiseşte artistul.
Citiţi mai multe în !