Senatorii au adoptat, marţi, un proiect de lege care interzice clonarea umană, dar şi unele practici de creştere şi dezvoltare a embrionilor umani, cu excepţia fertilizării in vitro. În cazul nerespectării legii, pedeapsa este între 3 şi 7 ani de închisoare.
Legea privind interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturile omului şi demnitatea umană a fost adoptată de Senat cu 99 voturi favorabile, trei "împotrivă" şi două abţineri, aceasta fiind iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori aparţinând tuturor grupurilor parlamentare.
Legea interzice clonarea umană, definită ca reproducere asexuată, realizată prin introducerea de nuclee ale unor celule somatice într-un ovocit fertilizat sau nefertilizat al cărui nucleu a fost îndepărtat sau inactivat, în vederea producerii unui organism viu, aflat în orice stadiu de dezvoltare, care are o constituţie genetic umană sau un genom uman predominant.
Celula somatică este definită ca celulă diploidă (care are un set complet de cromozomi) obţinută sau derivată dintr-un corp uman viu sau mort, aflată în orice stadiu de dezvoltare.
Este interzis comerţul cu embrioni umani
Legea interzice, de asemenea, implantarea embrionului uman în corpul unei femele de animal, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizarea in vitro şi creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman în exteriorul corpului unei femei pentru o perioadă mai mare de 14 zile.
Sunt interzise şi plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare, comerţul cu embrioni umani, precum şi comerţul cu gameţi umani, pentru obţinerea unui folos patrimonial injust.
Clonarea umană se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani. Celelalte aplicaţii ale medicinei interzise de lege se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar când în