EPISODUL 3: Actele normative lipsite de coerenţă sau ivite din conjuncturi sunt răul suprem pe care politicienii îl fac puterii judecătoreşti, arată avocatul Ana Diculescu-Şova. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Ana Diculescu-Şova, unul dintre cei mai redutabili avocaţi români, susţine că acţiunile în instanţă insuficient pregătite de reclamanţi şi o legislaţie confuză pe care instanţele nu prea se avântă s-o descâlcească ar fi câteva dintre motivele care amână la nesfârşit deznodămintele multor procese.
EVZ: De ce avem procese care durează de 20 de ani?
Ana Diculescu-Şova: Din mai multe motive. Şi o să-l dau întâi pe cel mai surprinzător: reclamanţii nu-şi pregătesc temeinic acţiunea în justiţie. Partea adversă te va lăsa să greşeşti - n-are niciun interes să n-o facă -, iar judecătorul nu e obligat să facă pentru tine ceea ce ar fi trebuit să faci tu legal.
SUMARUL ARTICOLULUI STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Ana Diculescu-Şova, avocat: "Politicienii parlamentari fac rău justiţiei prin legile pe care le dau"ACŢIUNI ÎN CONSTATARE: Procese care durează cel puţin doi aniTIMIŞOARA: Patru ani de judecată pentru partajul unei moşteniri
Şi, de aici, o mulţime de clarificări care vin pe parcurs. Asta ar fi o primă cauză. O altă cauză e nepunerea cazului într-un context care să-l facă să trăiască mult în timp. Sunt adepta restituirii proprietăţilor preluate de comunişti. Am constatat însă că sunt două planuri în legislaţia românească: unul al marii proprietăţi, ce a făcut transferul de proprietate dinspre fostele întreprinderi de stat către actualele societăţi comerciale, şi planul doi - perfect conex cu primul -, în care oamenii au fost lăsaţi să-şi revendice proprietăţile ca şi când n-ar fi fost o lege pentru ele. Aşa s-a ajuns la CEDO, care a spus că au dreptate şi cei care au dobândit proprietatea după ’90, şi ceilalţi.
Şi asta a în