Potrivit datelor oferite de poliţişti, infractorii constănţeni preferă ferestrele şi balcoanele de la parter sau etajul 1 pentru a pătrunde în locuinţe
Hoţii au existat dintotdeauna, însă perioada de criză i-a îndemnat să acţioneze mult mai des. Conform statisticilor, bucureştenii sunt cei mai furaţi proprietari de locuinţe din ţară, deoarece în 2010 au avut loc 2.400 de spargeri în acest oraş. Pe locul doi se află constănţenii. O parte din vină pentru numărul mare de furturi o au şi proprietarii locuinţelor care sunt neglijenţi şi le înlesnesc munca hoţilor.
La nivelul judeţului Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent, infracţionalitatea la furturile din locuinţe a crescut cu 7%, chiar dacă poliţiştii organizează frecvent acţiuni de prevenire a populaţiei. Îngrijorător este faptul că în rândul delicvenţilor intră tot mai mulţi minori. Copiii au vârste cuprinse între 14 şi 16 ani şi intră, fără nicio reţinere, în casele oamenilor, de unde fură tot ce găsesc. Ei ştiu că legea este foarte permisivă în privinţa minorilor. De obicei, aceştia sunt prinşi, însă instanţa de judecată nu dispune arestarea lor, din cauza vârstelor foarte mici.
Gemurile şi balconul, punctele sensibile
Cele mai multe spargeri de locuinţe se întâmplă când persoana nu este acasă, iar sistemul de securitate nu este activat. Printre cele mai căutate obiecte, sunt banii, bijuteriile, telefoanele mobile, echipamentele IT, urmate de aparatura electrică şi electronică.
Din analiza statistică, rezultă că cele mai multe fapte au fost săvârşite prin forţarea şi escaladarea geamurilor de la parter sau de la ultimul etaj, forţarea uşii de acces sau neasigurarea uşii de acces în locuinţă.
De asemenea, infractorii profită de ferestrele lăsate deschise sau întredeschise.
În ceea ce priveşte tipul de imobil vizat în cadrul infracţiunilor de furt din lo