Ankara a anunţat că va găzdui radarele scutului european antirachetă numai dacă NATO va desemna un comandant turc al operaţiunilor. Alianţa ar urma să adopte proiectul iniţiat de SUA la summitul care începe mâine la Lisabona, ca parte a „noului concept strategic“.
Turcia pune condiţii pentru găzduirea pe teritoriul său a unei părţi din scutul antirachetă pe care NATO ar urma să-l construiască în sudul Europei, inclusiv în România, începând din 2011. Ankara a cerut să aibă un rol-cheie în acest proiect şi solicită ca NATO să desemneze un comandant turc pentru a supraveghea scutul.
„Mai ales dacă radarele urmează să fie amplasate pe teritoriul nostru, comanda trebuie cu siguranţă să ne fie încredinţată nouă - altfel nu e posibil să acceptăm", a declarat Recep Tayyip Erdogan luni, în faţa jurnaliştilor.
Proiectul, iniţiat de SUA, urmează a fi preluat oficial de NATO, printr-un acord ce urmează să fie semnat la summitul care va avea loc vineri şi sâmbătă la Lisabona (Portugalia). Premierul turc a mai spus că Ankara ar vrea să ştie care este locul de amplasare a senzorilor radarului şi unde vor cădea eventualele rachete interceptate. „Aceste lucruri vor fi discutate la Lisabona. Dacă ajungem la un acord, e minunat. Dacă, nu, nu mai e nimic de spus", a declarat Erdogan.
Scutul, a cărui construcţie ar urma să înceapă anul viitor, e proiectat în aşa fel încât, până în 2020, să poată asigura protecţie pentru Europa faţă de rachetele balistice lansate din ţări precum Iranul sau Coreea de Nord. Ankara negociază cu SUA, de mai multe săptămâni, amplasarea scutului.
Negocieri intense
Turcia e preferată pentru amplasarea radarelor pentru că are graniţă comună cu Iranul. Potrivit unor diplomaţi americani, România şi Bulgaria sunt alte posibile variante luate în discuţie pentru localizarea radarelor, în eventualitatea unu