„După remaniere, preşedintele şi-a stabilizat situația” (La Croix). „Un președinte slăbit care şi-a format un Guvern electoral” (Liberation). „Un nou raport de forță Sarkozy-Fillon, avantajos pentru cel din urmă” (Le Monde). „Sarkozy: avem nevoie de stabilitate pentru a liniști ţara" (Le Figaro). „Parlamentul va vota, sau nu, încrederea pentru Guvern pe 14 decembrie” (Corriere della Sera). „Regatul Unit se gândește să acorde un împrumut Irlandei” (Financial Times).
Intervenția televizată a președintelui francez, la o zi după remanierea guvernamentală a fost analizată intens de presa euro-franceză.
Ouest-France, cel mai citit cotidian din vestul Franței, consideră că „preşedintele a căutat să justifice noul guvern Fillon III”. Toate ziarele au tradus pasajele esențiale ale intervenției prezidențiale: reforma fiscală, o nouă lege a patrimoniului, menținerea liniei dure pe tema imigrației clandestine chiar dacă ministerul imigrației a dispărut din structura actualului Guvern iar atribuțiile sale au fost preluate de ministerul de interne, reducerea șomajului,despre eliberarea condiționată din închisori care va fi mult redusă iar criteriile înăsprite, președinția franceză a G20 şi reforma sistemului monetar internaţional.
La Croix consideră că acum, „după remaniere, preşedintele şi-a stabilizat situația”. El şi-a făcut autocritica dar nu şi-a contestat reformele întreprinse până în prezent iar acest lucru a fost reflectat în remaniere. Premierul a fost menținut iar cei care au plecat, în afara de nemulțumiți, au fost acei miniștri “rămași fără suflare”, afectați, fie de scandaluri, fie de reformele aplicate.
Liberation, cotidian cu simpatii socialiste, a văzut în schimb „un președinte slăbit care şi-a format un Guvern electoral”.
Le Monde vede „un nou raport de forță Sarkozy-Fillon, avantajos pentru cel din urmă”. Apărut înainte de intervenți