GfK: Retailul modern va reprezenta 54% din comerţul din România în 2015
În prezent, acesta ocupă deja 45% din totalul cumpărăturilor
Românii îşi fac cumpărăturile din ce în ce mai mult şi mai des prin canalele retailului modern, shopping-ul în hypermaketuri, supermarketuri şi magazine de discount fiind preferat în detrimentul formelor clasice de comerţ. "Retailul modern, reprezentat de hipermarketuri, magazine de tip discount, cash&carry şi supermarketuri, dar şi magazine de proximitate, va ajunge în 2015 la o cotă de piaţă de 54% din consumul total de produse de largă folosinţă, faţă de 45% în prezent", estimează compania de cercetare a pieţei GfK.
Hypermarketurile şi magazinele de discount vor deţine 46% din piaţă
Cea mai importantă formă de comerţ este reprezentată în continuare de magazinele tradiţionale, deşi până în 2015 GfK estimează o reducere a cotei de piaţă a acestor tipuri de unităţi de la 41% la 40%. Concomitent, compania prognozează o majorare a cotei de piaţă a hipermarketurilor de la 21% în prezent la 26% şi a magazinelor de tip discount de la 10% la 16% până în 2015. Supermarketurile vor avea o cotă de piaţă de 11% în 2015 faţă de 12% în 2010, iar magazinele cash-carry îşi vor reduce ponderea la 1%, de la 2% în prezent. "Hipermarketurile şi magazinele de tip discount îşi vor păstra ritmul de creştere şi în anii următori. De asemenea, magazinele de proximitate şi cele tradiţionale vor rămâne formele principale de comerţ şi în 2015", a declarat, ieri, Diana Toma, head of client service consumer tracking GfK România.
Chiar şi pe timp de criză, românul trebuie să mănânce
Potrivit datelor GfK, pe fondul crizei, produsele de bază au fost cele mai puţin afectate de reducerea cheltuielilor. Astfel, în 2010 cheltuielile cu produsele alimentare esenţiale au fost reduse cu 3,2%, în timp ce pentru