Micii fermieri din Europa de Est ar putea primi subvenţii mai mari începând cu 2014, potrivit unei propuneri de reformă a Politicii Agricole Comune.
Comisia Europeană are intenţia de a reechilibra subvenţiile agricole în favoarea micilor fermieri din statele din estul continentului, potrivit liniilor principale de reformă a PAC care ar urma să fie date joi publicităţii, transmite AFP, citat de Agerpres.
Conform unui document care ar urma să fie prezentat joi de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, au fost reţinute trei opţiuni privind reforma PAC începând din 2014.
Prima este o reformă radicală, care ar urma să se traducă printr-o eliminare a subvenţiilor acordate agricultorilor şi eliminarea majorităţii măsurilor de intervenţie pe piaţă. Cea de a doua prevede menţinerea statu quo cu o serie de îmbunătăţiri modeste, precum o redistribuire mai echitabilă a subvenţiilor.
În sfârşit, cea de a treia, o soluţie intermediară, între primele două variante prevede punerea la punct a unui regim de subvenţii mai echilibrat, mai concentrat şi mai durabil.
Această ultimă opţiune „este susceptibilă să primească cel mai larg sprijin şi este preferată şi de comisarul Cioloş”, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul Comisiei. În schimb, Franţa, Germania şi Italia au respins varianta unei reforme radicale a PAC, idee susţinută până acum doar de Marea Britanie şi Olanda.
Sistemul actual de subvenţii este foarte dezechilibrat
Comisia Europeană are în vedere o mai bună repartizare a subvenţiilor din agricultură, care se ridică la 59,8 miliarde euro în 2009, reprezentând aproximativ 40% din bugetul european. În prezent, agricultorii europeni beneficiază, în medie, de o subvenţie de 271 euro pe hectar.
Însă, sistemul actual de repartizare a subvenţiilor, bazat pe criteriul de producţie istorică, provoacă variaţii în r