Din cauza crizei economice şi a şomajului care a crescut constant pentru un an şi jumătate, românii au redescoperit munca în străinătate. Aşa se face că selecţiile pentru joburi în ţările europene sunt luate cu asalt, peste 100.000 de lucrători găsindu-şi un loc de muncă în străinătate în acest an, potrivit incont.ro.
Şi dacă la începutul anilor 2000, Spania şi Italia erau ţările unde românii se angajau cu preponderenţă, începând de anul trecut, cele mai căutate ţări au devenit Marea Britanie, Germania sau Franţa, în ciuda restricţiilor impuse pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte salariile câştigate, acestea variază între 800 de euro, în agricultura, şi câteva mii de euro, în cazul personalului medical specializat.
Dovada pentru faptul că românii se înghesuie pentru un loc de muncă în străinătate sunt şi datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care arată că numărul celor plecaţi prin intermediul agenţiei în 2010 are toate şansele să-l depăşească pe cel din 2009, până la finele anului.
Astfel, dacă în 2009, agenţia a intermediat 110.000 de angajări în străinătate, din ianuarie până în septembrie prin ANOFM plecaseră aproape 102.000 de lucrători români, iar recrutările continuă până la finele anului.
Spre comparaţie, înainte de 2008, numărul celor care plecau prin agenţie nu depăşea 80.000 de persoane.
Cei mai mulţi români care s-au angajat în acest an prin ANOFM şi-au găsit un loc de muncă în Germania - peste 100.000, ţara cu care România are încheiat un acord de intermediere de lucrători sezonieri. De aceea, majoritatea s-au angajat în agricultură, dar şi în hoteluri şi restaurante, în industrie, servicii sau pentru menaj.
Salariile câştigate în Germania de lucrătorii români s-au încadrat între 800 şi 1.100 de euro, în agricultură, 800 şi 1.500 de euro în hoteluri