Este primul specialist din România care în 1996 a introdus în ţară testul ADN folosit în detecţia organismelor modificate genetic. În plus, afirmă că e un susţinător al folosirii acestor organisme.
Nicolae Mocuţa a fost primul specialist român instruit în Uniunea Europeană, în Italia şi Belgia, în domeniul organismelor modificate genetic, iar Laboratorul de medicină veterinară din Sălaj este, tot datorită lui, primul din ţară acreditat RENAR (pentru detecţia organismelor modificate genetic prin teste ADN).
Pasionat de genetică, doctorul în medicină veterinară desfăşoară cercetări în domeniul organismelor modificate genetic (OMG), clonării celulelor stem şi producţiei de medicamente în celule vegetale modificate genetic. Şi-a publicat concluziile cercetărilor în volumul „Organismele Modificate Genetic - Pro sau Contra“, apărut în 2008.
Beneficii pentru omenire
Doctorul Mocuţa crede că organismele modificate genetic sunt realizări extraordinare, de mari perspective, dar cu implicaţii uneori neprevăzute. „Ca multe alte descoperiri, prezintă şi unele riscuri şi această realizare poate fi utilizată atât cu mari beneficii pentru omenire, dar poate avea şi urmări malefice. Întrucâtva, situaţia este identică cu energia nucleară. Eu însă susţin şi am marea convingere că OMG-urile trebuie folosite şi pot contribui la combaterea foametei, malnutriţiei şi a unor boli”.
Medicul îşi argumentează ideea prin faptul că, din punct de vedere al sănătăţii umane, nu există cercetări ştiinţifice care să evidenţieze cu certitudine efectul negativ al OMG-urilor. Ele sunt folosite pe scară largă şi de mult timp în multe ţări, fără urmări nefaste. Deşi, în general, în Europa şi, mai ales, în România există un puternic curent împotriva cultivării OMG-urilor, acestea se importă în cantităţi imense din ţările producătoare (Brazilia, SUA, China).
„De ce n