Aurora Simionescu, care studiază la Stanford, îi linişteşte pe români în privinţa efectelor găurii negre. Tânăra brăileancă, bursieră la NASA, susţine că, "ideea de gaură neagră este înspăimântătoare, dar aceasta este doar o frică instinctivă de necunoscut". Ultima dată, în urmă cu vreo trei zile, când a vorbit cu mama sa, Petruţa Simionescu, Aurora spune că are ceva nou şi interesant de dat publicităţii.
Omul anului în 2008, cunoscută în întreaga lume după ce a descoperit o particulă de Univers, brăileanca Aurora Simionescu este, acum, bursieră la NASA şi cercetează la Universitatea Stanford roiurile de galaxii, folosind îndeosebi observaţii în domeniul razelor X, lungimi de undă în care a fost descoperită gaura neagră.
"Şansele ca Pământul să fie distrus de o gaură neagră sunt mult mai mici decât şansele ca noi înşine să ne distrugem planeta sau cel puţin să o facem nelocuibilă prin neglijenţa cu care o tratăm", a susţinut Aurora Simionescu.
"Partea cea mai impresionantă a poveştii este vârsta de numai 30 de ani a găurii negre (ei bine, plus 50 de milioane de ani cât i-a luat luminii să ajungă de la ea până la noi). Până când informaţia despre formarea acestei găuri negre a ajuns la noi, ea deja a îmbătrânit enorm. Acum observăm o gaură neagră care are vârsta unui om, pe când ea între timp e de zece ori mai bătrână decât omenirea (specia homo sapiens a aparut acum 500,000 de ani)", explică tânăra cercetătoare.
Desoperire unică
"Este vorba de o descoperire poate unică, prin faptul că în vastitatea spaţiului şi timpului din univers, şansele de a găsi un obiect atât de tânăr şi în acelaşi timp, atât de "apropiat" sunt mici. Da, în imensitatea universului, 50 de milioane de ani lumină înseamnă foarte aproape. Ceea ce e neobişnuit, însă, nu e faptul că această gaură neagră există, nici că ea este relativ tânără, ci faptul c