În fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, în România se sărbătoreşte „Ziua Naţională Fără Tutun". La Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Brăila desfăsoară în comunitate o serie de activităţi de creştere a nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului şi de sensibilizare în vederea renunţării la fumat.
Tema propusă pentru anul acesta este „Protejaţi copiii, nu-i lăsaţi să respire fumul dumnevoastră!", un avertisment menit să descurajeze fumatul pasiv al copiilor şi ignoranţa părinţilor fumători.
Riscul expunerii la fumul de ţigară este greu de evaluat, el crescând sau diminuându-se în funcţie de ambianţă, durata expunerii şi prezenţa altor poluanţi. Efectele iniţiale ale fumatului pasiv se materializează într-un miros neplăcut al hainelor la care se adaugă fenomene de iritaţie, dureri de cap, tuse, uscăciunea mucoaselor gâtului, greaţă, astenie, declinul lent al funcţiei pulmonare.
Statistici îngrijorătoare
Copiii care au părinţi fumători suferă mai frecvent de diverse forme de iritare a căilor respiratorii: tuse, expectoraţii, insuficienţă respiratorie, bronşite acute, repetate inflamaţii ale canalului auditiv şi amigdalite, decât cei ai căror părinţi sunt nefumători.
Specialiştii Centrului derulează în aceste zile activitaţi de informare în mediul şcolar, preşcolar, penitenciar, de ocrotire a copiilor instituţionalizaţi. Astfel de activităţi au loc la Grădiniţa 34 - grupele pregătitoare, şcolile Generale: „ Aurel Vlaicu", „Sf. Andrei", „Nedelcu Chercea", „Mihai Eminescu", Liceul „Mihail Sebastian", Penitenciarul Brăila, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, Fundaţia „Surorile Clarise ale Sf. Sacrament".
Persoanele care au probleme legate de dependenţa de tutun se pot adresa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Con