Vasile Bele a îmbinat cariera militară cu cea de staroste mai bine de 13 ani. La nunţile la care a participat, a personalizat versurile pentru miri, naşi, părinţi şi nuntaşi.
Dragostea pentru stărostit a descoperit-o în anul 1997, după cinci ani de carieră militară, când într-o frumoasă zi din luna august, participând la o nuntă în familie l-a auzit pe preot aducând aminte că în viaţa omului există trei etape: naşterea, nunta şi moartea. Din acel moment Vasile Bele a considerat că stărostitul va simboliza pentru el partea cea mai frumoasă a vieţii. „Ce poate fi mai frumos când realizezi că vocaţia şi harul tău îţi îndeamnă paşii înspre o treaptă superioară spiritului uman pe care noi toţi o numim creaţie“, a explicat Vasile Bele.
Încă din primii ani de activitate ca staroste, Vasile Bele îşi dorea ca fiecare strofă scrisă de el pentru nunţi să apară în paginile unei cărţi prin care să explice omenilor cât de frumos este ritualul nunţii maramureşene. Vasile Bele a organizat peste 600 de nunţi şi pentru fiecare în parte a reuşit să personalizeze versurile dedicate mirilor, naşilor, părinţilor dar şi a nuntaşilor.
Un vis împlinit
Timp de opt ani, jandarmul a adunat toate poeziile pe care le-a prezentat la nunţi, iar în 2005, cu mari eforturi financiare, a reuşit să scoată o carte de poezie intitulată „Căsnicia pasului“. În acelaşi an, susţinut de Fundaţia Culturală „Zestrea“, Vasile Bele a scos un prim volum axat pe ritul tradiţional de nuntă maramureşeană sub denumirea de „Poezia nunţilor pe Fisculaş“. Cartea de poezie a fost premiată la Festivalul de poezie şi folclor „Vasile Lucaciu“ desfăşurat în anul 2005, la Cicârlău. În anul 2006, i-a apărut şi cel de al doilea volum tipărit tot cu ajutorul fundaţiei băimărene „Zestrea“. După o pauză de un an, în 2008, Vasile Bele a publicat „Încercări desculţe“ şi „Toponimia satului Chiuzbaia“, îndră