Contractul colectiv de muncă va fi negociat separat pentru sectorul bugetar şi pentru mediul privat. Măsura ar schimba complet regulile jocului şi raportul de forţe sindicate-patronate.
Alături de deja disputatele schimbări privind Codul muncii, Executivul a lansat în dezbatere Codul dialogului social, un act normativ care va reuni cinci legi existente şi va redesena relaţiile de pe piaţa muncii atât dintre angajaţi şi angajatori, cât şi dintre cei trei factori ai dialogului social: sindicate, patronate şi guvern. Propunerile de modificare a Codului muncii - cum ar fi: creşterea perioadelor de probă, dreptul angajatorului de a decide obiectivele de performanţă individuale sau noi criterii pentru concedierile colective - au fost întâmpinate cu ostilitate de către sindicate.
Nici proiectul Codului de dialog social nu s-a bucurat de mai multă simpatie. Principala cauză a aversiunii sindicatelor este încercarea Guvernului de a le slăbi puterea prin reguli mai restrictive de constituire, dar mai ales prin separarea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă pentru mediul privat de sectorul de stat. „Prin crearea de contracte colective de muncă (CCM) distincte în sectorul bugetar şi în cel privat, se va da libertate angajatorilor din privat să fie mai flexibili şi să adapteze drepturile angajaţilor la nevoile şi realităţile din piaţă“, spune Mihaela Scărlătescu, avocat specialist în dreptul muncii, Scărlătescu Law Office.
Clivaj bugetari-privați
Patronatele susţin această nouă manieră de negociere şi spun că cer de cel puțin patru-cinci ani schimbarea Codului muncii. „Sunt modificări care trebuia să fie aduse de multă vreme, având în vedere că legea actuală are prevederi anacronice, moștenite din perioada economiei centralizate. Apoi, sunt altele care au devenit necesare mai nou, având în vedere flexibilizarea pieței muncii, ce are loc pes