Angajamentul făcut de Guvern cu FMI privind scăderea numărului de internări cu 10% în 2011 este hazardant în situaţia economică de acum a României, pentru că cei mai mulţi bolnavi se internează din cauză că nu îşi pot cumpăra medicamentele, iar în spital le primesc gatuit, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), citat de Mediafax.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, că măsura de a limita numărul de internări în spitale ar fi bună pentru viitor, probabil peste doi-trei ani, însă acum este hazardantă.
Profesorul Astărăstoae a precizat că deşi măsura este bună, crede că ar trebui luată în următorii doi-trei ani.
"Deşi este o măsură bună, nu poate fi luată în acest moment. Este hazardant acum, măsura poate fi luată în următorii doi trei ani", a spus preşedintele CMR.
Măsurile avute în vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.
Conform documentului, Guvernul intenţionează să limiteze anul viitor numărul de internări în spitale cu 10% raportat la nivelul din acest an, prin contracte anuale încheiate cu unităţile spitaliceşti, să elimine contractele obligatorii cu spitalele şi să încheie înţelegeri doar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă, precum şi să limiteze marja de adaos comercial acceptată la achiziţiile de medicamente din programul naţional lista C2 la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi la cel mult 4% pentru en-gros.
Guvernul intenţionează să modifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%).
Scrisoarea convenită cu FMI rele