În fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, în România se celebrează Ziua Naţională Fără Tutun, zi dedicată încurajării renunţării la fumat.
Tema propusă în acest an este „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră", fiind binecunoscut faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei (copiii în special) la o întreagă serie de urmări extrem de periculoase.
Când copiii sunt în preajma cuiva care fumează, inspiră şi fumul expirat de către fumător (numit fum principal) şi fumul provenit de la ţigara aprinsă, trabuc sau pipă (numit fum secundar).
Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene, de la azotatul de arseniu la acid cianhidric.
Mai grav, concentraţiile multora dintre aceste substanţe chimice sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decat al celui inhalat de fumătorii propriu-zişi.
Iar în cazul copiilor, ai căror plămâni sunt încă în dezvoltare, efectele pot fi dezastruoase.
Riscul expunerii este greu de evaluat, el crescând sau diminuându-se în funcţie de ambianţă, durata expunerii, ventilaţie şi prezenţa altor poluanţi. Efectele iniţiale ale fumatului pasiv se materializează într-un miros neplăcut al hainelor la care se adaugă fenomene de iritaţie, dureri de cap, tuse, uscăciunea mucoaselor gâtului, greaţă, astenie, declinul lent al funcţiei pulmonare.
"Există numeroase studii care au constatat că nou-născuţii fumătoarelor au adesea o greutate mai mică la naştere, iar greutatea va fi cu atât mai mică faţă de cea normală cu cât femeia însărcinată fumează mai mult", se arată într-un comunicat al Centrului Antidrog Galaţi.
Şi în acest an, pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi din cadrul Agenţi