Pe piaţa neagră, un rinichi se vinde cu sume cuprinse între 3.000 şi 20.000 de euro. Românii îşi pun la vânzare organele chiar şi pe internet, deşi riscă o pedeapsă cu închisoarea de minim cinci ani.
Traficul cu organe umane pare să fi găsit un loc propice în România. Asta conform declaraţiilor oferite în exclusivitate „Adevărului de Seară" de către Sam Vankin, analist la „Global Politician", unul dintre observatorii internaţionali ai acestui fenomen. Ţara noastră este un furnizor de ţesuturi umane recoltate ilegal. Totodată, prin România trec şi organele exportate din Republica Moldova spre alte state.
Afacere superprofitabilă
Un rinichi cumpărat chiar şi cu 20.000 euro din România valorează 100.000 euro în Europa de Vest şi America. Deci profitul este garantat. Rinichii, plâmânii, pancreasul, splina, ficatul şi măduvă osoasă sunt ţesuturile umane cel mai traficate.
„În momentul când intervenim cu echipajele Ambulanţei, mai intrăm în contact cu persoane care au urme de operaţii suspecte, însă declară că s-au operat la spital. În faţa medicilor, eventualii donatori de organe nu trebuie să ofere niciun fel de expliaţie", ne-a declarat Mihai Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă din Galaţi.
„Ar fi corect să presupunem că mai mult de 2.000 de cetăţeni din România şi-au vândut organele în ultimul deceniu", este estimarea lui Sam Vaknin privind traficul cu organe din ţara noastră.
Cu toate acestea, în acest moment nici un caz de donare ilegală de organe nu a fost şi nici nu este în atenţia instituţiilor abilitate. „Nu am avut astfel de sesizări, nu avem niciun astfel de caz", ne-a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
De fapt, în România a fost înregistrat un singur caz oficial de trafic de ţesuturi umane în care un român şi-a vândut un organ. ”Este vorba de cazul deţinutului Rob