Proprietarii imobilelor deteriorate vor fi executaţi silit în caz că nu vor putea plăti costurile consolidării făcute de stat. Iniţiativa legislativă, inspirată din modelul vienez, aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi este în curs de avizare interministerială.
Toate tipurile de imobil şi toţi proprietarii, persoane fizice şi juridice, precum şi instituţii publice, constituie obiectul măsurii legislative propuse de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Scopul actului este „marea consolidare" a clădirilor dărăpănate atât din Bucureşti, cât şi din restul ţări, fără a mai depinde de voinţa şi posibilitatea financiară a proprietarului.
Citiţi şi:Plan de reabilitare privit cu indignare: Craioveni nu au bani să renoveze faţadele blocurilor şi caselor
Judecătoria Sectorului 5 ia decizia pe 23 noiembrie în procesul Elenei Udrea cu Olguţa Vasilescu
Lucian Bute, cetăţean de onoare al staţiunii Buşteni, va promova turismul românesc
Udrea vrea la Primăria Capitalei
Astfel, odată adoptată propunerea legislativă, proprietarii care nu-şi reabilitează imobilele aflate în stare de degradare nu vor mai fi amendaţi şi acţionaţi în instanţă, ci vor fi buni de plată după ce statul le va consolida casa. Mai mult, deţinătorii de vile vor putea fi executaţi silit şi vor rămâne fără clădire, dacă nu vor putea achita factura lucrărilor.
Primăriile vor fi, de asemenea, sancţionate cu amenzi de la 2.000 de lei până la 15.000 de lei dacă nu se vor ocupa de coordonarea proiectelor multianuale.
Factura lucrării, recuperată în instanţă
În prezent, majoritatea proprietarilor de case vechi nu-şi refac faţadele fie din lipsă de bani, fie din nepăsare. Unii experţi imobiliari susţin că starea deplorabilă a imobilelor vine şi din abandonarea acestora până la o posibilă tranzacţionare pe ba