Acesta este sfatul transmis de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Mâine este „Ziua Naţională fără Tutun”, zi dedicată încurajării renunţării la fumat. În fiecare an România celebrează în cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, “Ziua Naţională fără Tutun”, conform Hotărârii de Guvern nr. 1270/2002.
Şi anul acesta, Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun “STOP FUMAT”, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
“Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într- un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”, declară specialiştii în terapia tabagismului.
Tratamentul anti-fumat este finanţat din fonduri provenite din taxa pe viciu
Programul “STOP FUMAT” este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun (“taxa pe viciu”) şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocata programului în 2010 este de 5 137 000 lei. Din aceste fonduri, pâna la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13 000 de români.
În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor