Volumul „2001: O odisee spaţială“ de Arthur C. Clarke se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul 12, 99 lei. Roman de referinţă al genului science-fiction, cartea a fost ecranizată în 1968, în regia lui Stanley Kubrick, în ceea ce avea să devină una dintre capodoperele clasice ale cinematografiei.
„2001: O odisee spaţială" apare la Editura Adevărul, în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă", fiind un volum de excepţie. În primul rând pentru că, alături de Isaac Asimov şi de Robert A. Heinlein, autorul Arthur C. Clarke se înscrie în rândul celor mai prolifici şi bine cotaţi scriitori ai genului SF ai tuturor timpurilor.
INTRĂ AICI PE MAGAZINUL ONLINE AL ADEVĂRUL ÎN CARE GĂSEŞTI TOATE COLECŢIILE
Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!
Apoi, fiindcă romanul său, publicat inţial în 1968, este o demonstraţie de forţă şi de vizionarism, reuşind să proiecteze şi să surprindă, de timpuriu, felul în care avea să evolueze omenirea. Analizând incitanta şi, deopotrivă, dificila legătură dintre om şi tehnologie, acţiunea romanului este plasată în viitor, în anul 2001, punctând, într-o desfăşurare impresionantă de forţă stilistică şi imaginativă, câteva dintre temele care reprezintă probleme majore ale lumii (inclusiv astăzi).
Ce înseamnă progresul?
Construită pe trei planuri, cartea îl plimbă pe cititor în Africa străveche, în mijlocul universului unei rase rare de extratereştri, în anul 1999, în culisele vieţii şi minţii doctorului Heywood Floyd, care călătoreşte pe Lună şi în anul 2001, într-o misiune Discovery One pe Saturn.
Printre temele majore pe care le atinge romanul sunt progresul - ca factor de dezvoltare, necesar, dar dificil şi puterea armelor nucleare - Arthur C. Clarke alege să facă o paralelă între Războiul Rece şi „noul război", cel al erei atomice (prima navă