Romania, o tara proaspat iesita din comunism, nu a fost pregatita sa adopte si sa aplice cu succes regulile impuse de Uniunea Europeana si NATO, iar situatia in care se afla acum tara noastra ar trebui sa serveasca drept exemplu liderilor lumii, cand vor mai avea de gand sa ia decizii similare, se arata intr-o analiza recenta a organiatiei Stratfor.
George Friedman, un membru in conducerea organizatiei Statfor Global Intelligence, Inc. a publicat, miercuri, ultima parte a articolului sau despre Romania, rezultatul catorva saptamani de investigatii si discutii cu membri ai guvernului, cu oameni de afaceri si cu cetateni particulari.
In articolele anterioare, Friedman s-a ocupat de istoria si caracterul romanilor, in contextul geopolitic al Europei de est, in timp ce in acest articol analizeaza perspectivele tarii, dupa aderarea la UE si NATO.
Prima remarca, extrem de realista, priveste regulile UE, reguli facute pentru tarile avansate din vest, care, prin aplicarea la o tara ca Romania, inca nevindecata de ranile comunismului, creeaza dezavantaj economic.
Autorul preconizeaza ca Germania este, de fapt, liderul incontestabil al UE. Economia Germaniei, bazata pe export, o face sa aiba relatii comerciale extinse cu toate tarile.
Balanta de plati a Romaniei este negativa, vis-a-vis de comertul cu Germania. Romania exporta in Germania o gama vasta de produse, provenite de la intreprinderi din tara noastra, dar detinute de germani.
In acest sens, autorul ajunge la concluzia ca Romania e strivita intre regulile UE, care sunt nepotrivite economiei locale, si regulile generate de propriul guvern, care sunt la fel de opresive.
Din discutiile avute cu oamenii de afaceri, Friedman a aflat ca orice om intreprinzator, care respecta regulile UE, la ultima litera, nu poate supravietui economic. Totul