Nu şocaţi bebeluşii încercând să-i înţărcaţi cu zeamă de lămâie sau albastru de metil puse pe sân. Micuţii trebuie dezvăţaţi treptat, prin completarea meselor cu lapte matern cu hrană solidă. Sursa: SHUTTERSTOCK
"Vreau să-l înţarc, dar nu vreau să-l fac să sufere", este dorinţa multor mame atunci când vine timpul să-şi dezveţe copiii de laptele matern. Pentru ca ruptura să nu fie percepută prea adânc de copil, mama trebui să se înarmeze cu răbdare, să-i explice copilului motivele gestului ei şi să-i distragă atenţia de la sân prin jocuri şi plimbări în aer liber, spre exemplu.
Trucuri precum aplicarea unor substanţe închise la culoare gen albastru de metil în zona sânului nu sunt indicate, iar folosirea de zeamă de lămâie şi ardei iute poate să-l şocheze.
Primele şase luni, alăptare exclusivă la sân
Pentru buna dezvoltare a copiilor, ideal ar fi ca aceştia să fie alăptaţi exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă (micuţii nu trebuie să bea nici măcar apă), conform recomandărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
După 6 luni, pentru a se dezvolta optim din punct de vedere nutriţional, bebeluşilor trebuie să li se diversifice alimentaţia. Alăptarea la sân poate însă continua până când copilul împlineşte 2 ani, mai arată OMS. Medicii recomandă ca înţărcarea să se facă treptat dacă micuţul are sub 1 an.
"Bebeluşii înţărcaţi în jur de 4 luni sunt mai puţin predispuşi la bolile gastrointestinale provocate de laptele praf contaminat sau de ustensilele de hrană contaminate. După opt luni, bebeluşul poate face trecerea de la sânul mamei la cană, evitând astfel pericolul dependenţei de biberon. La sfârşitul primului an de viaţă este perioada optimă pentru înţărcare, întrucât sistemul imunitar funcţionează la 60% din capacitatea de la vârsta adultă, iar faptul că nu mai primeşte anticorpii din