În cele cinci zile de târg la „marea librărie" se vor lansa volume ale câştigătorilor Premiului Nobel pentru Literatură, autori români consacraţi, romane la modă cu vampiri şi cărţi semnate de politicieni cu veleităţi literare.
Vladimir Epstein, directorul Gaudeamus a declarat recent că, aflându-ne într-un an de criză, este o realizare faptul că târgul Gaudeamus, are loc. „Având în vedere faptul că, în România, distribuţia de carte nu funcţionează, Târgul este un moment de vârf din piaţă", a spus Epstein, subliniind că organizatorii îşi doresc mai mult decât oricând ca „târgul să fie o mare şi minunată librărie".
Invitatul special al ediţiei din acest an este Belgia, Valonia-Bruxelles, iar preşedintele de onoare al târgului este Jacques Dubois, filolog romanist, profesor la Universitatea din Liège, expert în opera lui Georges Simenon.
„Norman Manea: obsesia incertitudinii"
Una dintre prezenţele importante ale acestui eveniment este cea a scriitorului Norman Manea (74 de ani), cel mai tradus autor român în străinătate, stabilit în SUA din 1986. Scriitorul va rămâne în ţara noastră zece zile, iar vineri va participa la Gaudeamus la o masă rotundă cu tema „Norman Manea: obsesia incertitudinii", ce va fi urmată de o sesiune de autografe. Cele mai multe volume scrise de Norman Manea, printre care „Vizuina" şi „Curierul de Est", au apărut în seria de autor editată de Polirom. Tot la Polirom vor fi lansate scrieri inedite de Julio Cortazar, „Jurnalul" lui George Orwell şi „În slujba poporului" de Yan Lianke, precum şi noi titluri din seriile de autor Orhan Pamuk şi Salman Rushdie.
„Jurnalul esenţial" al Monicăi Lovinescu
La Humanitas se va lansa „Jurnalul esenţial" al Monicăi Lovinescu. „Această «nouă traducere» este, în cazul de faţă, concentrarea celor şase jurnale ale Monicăi Lovinescu într-unul singur", explică eseista Ioana Pârvulesc