Un raport European cere României şi altor opt state măsuri urgente privind implementarea deciziilor CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut de altfel autorităţilor de la Bucureşti să schimbe modul de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate.
Un raport European cere României şi altor opt state măsuri urgente privind implementarea deciziilor CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut de altfel autorităţilor de la Bucureşti să schimbe modul de despăgubire în cazul imobilelor naţionalizate.
Comitetul pentru afaceri juridice al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în unanimitate cel de-al şaptelea raport privind implementarea deciziilor CEDO.
Documentul cere de urgenţă unui număr de nouă state printre care România să ia măsuri în anumite domenii.
Celelalte ţări avertizate sunt Bulgaria, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina.
În ceea ce priveşte România, raportul constată că problemele principale referitoare la implementarea deciziilor CEDO sunt lipsa restituirii proprietăţilor naţionalizate sau a compensaţiilor, durata excesivă a procedurilor judiciare, neaplicarea deciziilor judiciare interne şi condiţiile nefavorabile din detenţie.
În ceea ce priveşte nerestituirea proprietăţilor naţionalizate sau acordarea unor compensaţii, documentul notează totusi că autorităţile au adoptat o serie de măsuri pozitive în domeniu, mai ales în ceea ce priveşte îmbunătăţirea mecanismului de acordare de compensaţii.
Raportul va fi discutat în sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 24-28 ianurie şi vine la puţin timp după ce judecătorii CEDO au emis o decizie pilot prin care au obligat statul român ca în maxim 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate.
Până se întâmplă as