Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, vorbeşte de o "criză existenţială" a monedei unice, respectiv a Uniunii, Angela Merkel nu vede "un pericol" pentru euro, iar Dublinul refuză un împrumut care i-ar anula suveranitatea economică
Criza bugetară din Irlanda - ţară pe care nimeni nu vrea să o împrumute la dobânzi mai mici de 8,5% şi care va înregistra, la finele anului în curs, un deficit-record de 32% din PIB, de peste 10 ori mai mare decât limita admisă de 3% pentru un membru al Zonei Euro - ameninţă însăşi supravieţuirea UE.
Temerea nu a fost exprimată de vreun politician sau jurnalist eurosceptic, ci de către însuşi Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Consiliului UE.
"Trebuie să lucrăm împreună, pentru a asigura supravieţuirea Zonei Euro, pentru că, dacă nu supravieţuieşte Zona Euro, nu va supravieţui nici Uniunea", a spus Van Rompuy, în timp ce miniştrii de Finanţe ai UE puneau la punct un plan de creditare a Irlandei.
Reuniunea s-a încheiat cu un acord potrivit căruia statele UE sunt dispuse să împrumute Irlanda cu 80 miliarde euro. Inclusiv Regatul Unit (UK) a renunţat la politica "neamestecului în treburile euro", căci insolvenţa Irlandei, un important partener comercial, ar trage în jos economia britanică.
Londra este gata să ofere până la 7 miliarde lire sterline Dublinului, deşi nu a contribuit deloc la cele 860 miliarde euro oferite Greciei, în mai, şi angajate de statele UE în mecanismul de stabilizare a euro (EFSF). Acestui sprijin i s-ar adăuga ştergerea a cinci miliarde lire din datoriile băncilor din Irlanda către două instituţii de credit parţial naţionalizate, după criza financiară din 2008 - Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds, potrivit The Daily Mail.
Numai că, din "lucrarea împreună" propusă de preşedintele UE, lipseşte tocmai cooperarea "pacientului". În timp ce erau definitivaţi termenii creditului, prem