Irlanda va analiza cu partenerii săi europeni modalitatea prin care economia sa poate fi ajutată, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Irlanda va analiza cu partenerii săi europeni modalitatea prin care economia sa poate fi ajutată, a anunţat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Dublin îşi menţine ideea conform căreia poate ieşi din criza actuală, fără vreun ajutor european care, dacă s-ar concretiza pe modelul celui aplicat Greciei, ar lega Irlanda de unele constrângeri bugetare, pe care aceasta nu şi le doreşte.
Irlanda va lansa însă un dialog "scurt şi la obiect" cu Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a accepta un ajutor extern, a anunţat Jean-Claude Juncker, la sfârşitul reuniunii Eurogrup, marţi seară.
Guvernul irlandez a ajutat băncile aflate în dificultate, printr-o injecţie de capital, care riscă acum să ridice deficitul public la un nivel colosal de 32% din PIB, de mai bine de zece ori peste limita admisă în zona euro.
Aceasta duce la o urcare spectaculaosă a dobândei la împrumutul de stat, cu efect contagios în restul zonei euro, însă Irlanda refuză pentru moment ajutorul oferit de Uniunea Europeană.
Mecanismul european de stabilitate financiară, proaspăt creat şi Fondul european de stabilitate financiară sunt instrumente care stau la dispoziţia Irlandei, iar FMI poate fi şi el asociat.
Estimările arată că un ajutor financiar între 50 şi 90 de miliarde de euro ar fi binevenit pentru economia irlandeză, dacă el ar fi acceptat, dar Guvernul de la Dublin înclină doar spre o injecţie de capital în băncile sale.
50 de miliarde de euro ar fi necesare pentru băncile irlandeze, o formulă de compromis,