Substantele chimice din vopselele pentru pereti pot cauza probleme de sanatate in special pentru cei care le aplica (fie ca sunt profesionisti, fie amatori), dar si pentru cei care locuiesc in casa respectiva. De asemenea, pericole ascunse exista si in alte proceduri, cum ar fi indepartarea unui tapet si lipirea altuia.
Si cum recesiunea n-a trecut inca, probabil ca ai decis ca anul acesta sa nu mai apelezi la ajutorul unui specialist si sa-ti faci singur treaba. E obligatoriu, insa, sa stii la ce te expui, pentru a inimaliza dintre efectele nocive ale substantelor cu care vei lucra.
Potrivit Daily Mail, iata care sunt riscurile si cum le poti evita.
1. Vopsitul
Vopseaua poate fi de doua feluri: pe baza de apa, folosita in special pentru pereti, si pe baza de ulei, utilizata in special pentru a da un aspect lucios.
Vopselele contin chimicale care pot fi daunatoare, cum ar fi solventi si compusi organici volatili. Atunci cand vopseaua se usuca, aceste chimicale se evapora, fiind inhalate de cel care executa lucrarea. Vaporii emanati de substantele chimice pot agrava astmul si sinuzita. Totodata, daca vopseaua atinge pielea, aceasta se poate irita.
In plus, solventii pot provoca dureri de cap si ameteli, deoarece sunt absorbiti de plamani si ajung apoi in fluxul sangvin, iar compusii organici volatili pot cauza iritatii ale nasului, gatului si ochilor. Inhalati in cantitati mari, despre acestia din urma studiile pe animale au sugerat ca ar avea o legatura cu defecte din nastere, cancere si probleme ale sistemului nervos central.
Vopsitorii sunt cei mai supusi riscurilor, deoarece petrec mult timp inhaland vapori toxici. Ei au un risc cu 20% mai mare de a face cancer, in special cancer la plamani. Mai mult, acestia pot avea probleme de fertilitate, potrivit unui studiu realizat in cadrul