Bursa a înregistrat variaţii reduse marţi, într-o piaţă în care investitorii au ridicat preţul acţiunilor Zentiva România (SCD) cu aproape 15%, respectiv limita maximă de variaţie de pe parcursul unei zile.
O parte dintre puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au reacţionat vizibil la rezultatele financiare publicate luni, după închiderea şedinţei bursiere, de Zentiva România. Cotaţiile titlurilor producătorului de medicamente au urcat cu 12,26% la debutul zilei de marţi, iar ulterior cotaţiile s-au menţinut pe creştere. În a doua parte a şedinţei, cererea a depăşit vizibil oferta astfel că orice ordin de vânzare era executat imediat.
Potrivit raportului financiar, profitul net al Zentiva a crescut în primele nouă luni de la 3,2 mil. lei la 57,4 milioane de lei, iar cifra de afaceri s-a majorat cu 53,3%, la 201,5 milioane de lei.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni încă de la deschiderea şedinţei, iar variaţiile uşoare au venit pe fondul unor rulaje reduse. La ora 16:00, lichiditatea acţiunilor de la Bursă depăşea cu puţin 2 milioane de euro, în timp ce pe obligaţiuni se înregistraseră tranzacţii de 2,4 milioane de euro. Principalul indice al pieţei, BET, consemna un avans de doar 0,1%, în timp ce SIF-urile pierdeau în medie la aceeaşi oră 0,5%. Indicele general, BET-C, era pe plus cu 0,4%.
Adrian Danciu, analist la SSIF Broker, consideră că lichiditatea redusă şi volatilitatea scăzută sunt strâns legate între ele, întrucât în lipsa unor variaţii vizibile speculatorii nu se încumetă să intre la tranzacţionare.
"Deocamdată caracterul mixt al ştirilor externe îi poate determina pe investitorii străini să rămână pasivi în politica lor de a-şi diminua sau majora expunerea pe anumite economii «emergente» printre care s