Sute de produse confiscate de inspectorii vamali din Giurgiu şi Bucureşti, ajung la vânzare. În prima jumătate a acestui an, au intrat la bugetul de stat circa 300.000 de lei numai din vânzarea acestor produse ale căror preţuri sunt sub cele din magazine.
Giurgiuvenii iau cu asalt zilnic magazinul de la parterul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice situată pe strada Petre Ghelmez. Oamenii se înghesuie să cumpere în principiu articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru că preţurile sunt foarte mici. Deschis în 2003, magazinul a vărsat miliarde de lei vechi la bugetul de stat, anual.
Tănase Stelea, inspector superior în cadrul Finanţelor Giurgiu, spune pentru „Adevărul de Seară” că numai în prima jumătate a acestui an, s-au vândut produse confiscate în valoare de circa 270.000 de lei. „ În perioada 1 ianuarie- 30 iulie 2010, am primit marfă în valoare de 305.084 lei şi s-au vândut produse de 268.384 de lei, deci este un grad de valorificare foarte bun, mai bun faţă de cel de anul trecut”, spune Stelea.
Preţul produselor confiscate poate scădea de-alungul a şase luni chiar până la 75%, dacă vânzarea în cazul acestora merge prost. „ Dacă mărfurile se încadrează la vânzare lentă, după 30 de zile se face o reevaluarea a lor de către o comisie, preţul putând scădea cu 30%. Ulterior, dacă tot nu se vând bine, produsele pot ajunge să fie date cu o reducere de 75% după 180 de zile. Important este ca preţul să nu ajungă mai jos de valoare de deşeuri”, mai zice Stelea.
Pe de altă parte, anul acesta, tone de produse confiscate în Giurgiu şi Bucureşti au ajuns la sinistraţii din Tulcea, firesc, bunurile s-au dat cu titlu gratuit. Potrivit lui Tănase Stelea, s-au trimis în primăvară două TIR-uri de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte la românii afectaţi de inundaţii, prin decizie a Ministerului de Finanţe. Valoarea mărfurilor respective ajun