Interesele companiilor chineze se întind de la gazul american la minele de cupru din Africa şi până la studiourile Hollywood. O zecime din achiziţiile internaţionale realizate anul acesta aparţine firmelor chineze, care deţin 6% din investiţiile globale.
Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) reflectă forţa unei economii. În vremurile lor de glorie, Marea Britanie deţinea 45%, în 1914, iar Statele Unite se puteau lăuda cu 50% din investiţiile străine directe, în 1967. Chinezii abia au plecat la cumpărături şi este de aşteptat ca în următorii ani să ajungă la un nivel comparabil.
Citiţi şi:China introduce subvenţii pentru familiile sărace
Nu cu mult timp în urmă, companiile controlate de guverne erau privite cu circumspecţie pe pieţele capitaliste. Gheaţa a fost spartă de firmele sud-coreene şi singaporeze de stat, care au pavat drumul companiilor chineze de astăzi. Există însă o diferenţă: statul chinez este privit de multe ţări drept un competitor strategic, motiv pentru care investiţiile în anumite sectoare sunt privite cu îngrijorare, notează „The Economist".
Căi ferate şi soia
Cele mai mari investiţii au fost făcute în America Centrală şi de Sud: peste 50 de miliarde de dolari. „Crema" a fost luată de Brazilia, care a atras numai anul acesta investiţii de 12 miliarde de dolari din partea companiilor chineze, nevoite să caute alte pieţe după contractarea celor din Europa şi SUA.
Cum Brazilia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice în 2016, Wuhan Iron&Steel Corp. va investi cinci miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici de oţel în statul Rio de Janeiro. Companiile chineze au mai cumpărat pachete de acţiuni la compania petrolieră de stat, la cea de electricitate şi la minele de fier.
Constructorul de maşini Sany Heavy Industry va construi o uzină la Sao Paulo