Acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes" si presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, declara ca inca mai asteapta de la autoritati un sprijin material pentru a continua cercetarile pe tema telocitelor, descoperirea revolutionara care a adus Romania in atentia lumii medicale.
Invitat la TV Ziare.com, "parintele telocitelor" a explicat ca cei care ar trebui sa sustina financiar aceasta descoperire sunt Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Agentia Nationala pentru Stiinta si Tehnologie, dar aceastea nu au reactionat pana acum. De asemenea, un deputat de Arges a facut o interpelare in Parlament la adresa ministrului Sanatatii pe aceasta tema, dar nu s-a primit pana in prezent un raspuns incurajator.
Acad. L.M.Popescu a precizat, la cererea cititorilor Ziare.com, ca este foarte greu de prezis in acest moment care va fi grupul de consecinte practice ale acestei descoperiri, cata vreme cercetarile nu pot continua la o scara larga.
In schimb, a subliniat faptul ca tot cercetarile stiintifice au permis ca anumite tumori canceroase care, in urma cu 20 de ani, erau considerate ucigatoare intr-un timp foarte scurt, luni sau maximum 1-2 ani, acum sunt tratabile, existand sanse de supravietuire de pana la 5-7 ani, "ceea ce inseamna de fapt o vindecare".
Descoperirea romanilor a fost intampinata cu mult interes pe plan extern, in tari cum ar fi China, SUA sau alte tari din Europa de Vest, a mai precizat acesta, explicand ca tandemul celule stem-telocite ar putea avea rezultate excelente in medicina regenerativa.
Acad. L.M.Popescu a mai spus ca la fel ca si in alte tari dezvoltate si in Romania frecventa bolilor cardiovasculare este foarte mare, acestea constitutind cauza de mortalitate numarul 1.
In ceea ce priveste moment