Premierul Emil Boc prezintă judecătorilor Curţii Constituţionale motivaţiile pentru care a retrimis Curţii sesizarea privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei.
Curtea se întruneşte joi la ora 12.00 pentru a analiza cererea adresată de Guvern de a soluţiona conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privind Legea educaţiei.
„Primul ministru susţine în faţa Curţii Constituţionale a României argumentele care au stat la baza sesizării transmise de premier către CCR, cu privire la soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament”, a anunţat Guvernul.
Premierul a solicitat Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii educaţiei.
Guvernul vrea ca CCR să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de asumare a răspunderii guvernamentale. Astfel, premierul subliniază că angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului reprezintă un gest politic prin care acesta îşi pune la dispoziţie mandatul.
Premierul susţine că procedura asumării este în derulare şi nu poate fi oprită
Boc susţine că angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, pentru Legea Educaţiei Naţionale, la data de 28 octombrie 2010, precum şi introducerea la data de 29 octombrie 2010 a moţiunii de cenzură au o serie de consecinţe, atât politice, cât şi juridice. El subliniază şi că, prin depunerea moţiuni