Dominique Strauss-Kahn e zero barat. Un neica nimeni într-ale economiei. Cel puţin cam la asta te puteai gândi miercuri seara privind suflarea adunată în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Economice, valurile de aplauze – standing ovations aproape, cum spune englezul – şi revărsarea de laude, de figuri de stil, de comparaţii istorice, toate avându-l ca subiect principal pe …. doamnelor şi domnilor, Andrei Hrebenciuc. (Cu puţine luni în urmă, şeful FMI nu reuşise să genereze o asemenea atmosferă în aceeaşi aulă).
Pentru că ce putea face mai bine, fiul seniorului pesedist, după despărţirea de Elena Băsescu, decât să scrie o carte. Nu una de memorii, ci de economie globală. În loc să te baţi cu Băsescu precum tata, mai bine te lupţi cu criza globală, nu de alta dar asta mică, criza, nu ar avea atâtea servicii la buzunar. „Iluzia – erou şi antierou în crizele economice” – e titlul operei.
Revenind la lansare: Aleluia, aleluia şi Bolero-ul lui Ravel până la sosirea invitaţilor, puţini politicieni de faţă – Valeriu Zgonea, deputatul Georgian Pop şi prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, alături de Hrebenciuc senior, în primul rând. La un moment dat şi-a făcut apariţia şi Dragoş Bucurenci.
De la catedră, numai de bine. La cote paroxistice. Vreme de 10 minute, Andrei Hrebenciuc a fost pe rând talentat, inovator, model pentru tineri.
Dacă nu mă credeţi, convingeţi-vă din citatele următoare:
„E vorba de ceva aparte aici. Un foarte tânăr universitar a publicat o carte, înainte de a-şi publica teza de doctorat, ceea ce din câte ştiu eu nu s-a mai întâmplat. Asistăm la lansarea unei cărţi care ne incită. Andrei Hrebenciuc chiar a scris această carte. Şi a publicat-o.” – decanul Facultăţii de Economie, Dinu Marin.
„Nu pot vorbi despre carte. Nu am citit-o. Andrei este un tip foarte curajos. Lupta lui este să arate că este Andrei, nu Viorel. A