Azi, o comisie CE-FMI-BCE merge la Dublin pentru a examina măsurile care vor fi luate, dacă Irlanda cere ajutor
Această decizie s-a luat şi la începutul anului, înainte de acordarea sprijinului Greciei
Surse din zona euro afirmă că deja s-a ajuns la un acord de principiu, iar economiştii spun că dacă nu exista un bailout, nu ar fi mers nimeni la Dublin
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au convenit ca o comisie de specialişti de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să mergă astăzi la Dublin pentru a examina măsurile care vor fi luate, în cazul în care Irlanda decide să ceară un ajutor de urgenţă. Ministrul irlandez de Finanţe, Brian Lenihan, a declarat că politica bugetară a ţării are suportul partenerilor europeni, în timp ce măsurile luate pentru a ajuta sistemul bancar trebuie sprijinite în continuare, potrivit Reuters.
"Ceea ce vom cere nu trebuie să fie neapărat un transfer de bani, ci un exerciţiu pentru a vedea câţi bani pot fi disponibili dacă apar viitoare dificultăţi", a spus acesta.
Costul asigurării împotriva incapacităţii de plată a crescut în Irlanda, în timp ce CDS-urile au crescut cu 25 de puncte, la 545 bps. De asemenea, acelaşi trend a fost înregistrat şi în Spania şi Portugalia, arătând posibilitatea unei contagiuni de care autorităţile Uniunii se tem cel mai mult.
Marea Britanie, care are o expunere de 150 miliarde de dolari la datoria Irlandei, a anunţat că este pregătită să ajute ţara. "Vom face ceea ce este în interesul naţional al Marii Britanii", a declarat George Osborne, cancelarul Trezoreriei, adăugând că Irlanda este cel mai apropiat vecin al ţării sale. "Este în interesul naţional ca economia Irlandei să fie stabilă, la fel ca şi sistemul bancar", a continuat acesta.
O alternativă inevitabilă
Cu toate că Irlanda nu a cerut ajutor ime