Legea vânătorii a fost modificată, ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă. Cele 1.400 de asociaţii cărora le expiră contractele în luna decembrie contestă noua formă care a trecut de Guvern şi o declară ,,neconstituţională”.
Potrivit motivării, schimbarea legii a fost impusă de o directivă a UE, pentru protejarea unor specii, dar şi pentru că două treimi dintre contractele Asociaţiilor Generale de Vânătoare şi Pescuit(AGVPS), aproximativ 1.400, expiră în luna decembrie.
Mai exact, o evaluarea Comisiei Europene cu privire la perioadele legate de vânătoare stabilite prin vechea lege, arată că sunt pericol anumite specii de raţă, precum raţa suliţar, sălbatică şi sunătoare, ori gârliţa, gâsca de vară sau lişiţa, dar şi altele. Ca urmare, Comisia Europeană sfătuieşte România să ia măsuri de protejate până la data de 01 decembrie 2010.
În favoarea noilor asociaţii
În prezent, cele mai multe fonduri cinegetice din România sunt gestionate de Asociaţii Judeţene ale Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi(AJVPS-uri), care sunt subordonate Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi(AGVPS) din România, şi de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. Iniţiatorii ordonanţei explică faptul că situaţia este moştenită din regimul comunist şi nu ar da nici o şansă asociaţiilor nou înfiinţate, alungându-se astfel concurenţa, care ar duce la progres.
Mai mult, cele 400 de noi asociaţii, înfiinţate în ultimii 10 ani, se mai arată în motivarea descrisă de către iniţiatorii Ordonanţei de urgenţă, doresc egalitate de şase şi au demonstrat că fondurile de vânătoare, mai slab cotate, pot ajunge la parametri normali, dacă sunt bine gospodărite. Cu toate acestea nu este contestat faptul că de peste 60 de ani, vechile asociaţii au reuşit să ţină sub control vânatul excesiv şi, la ora actuală, România are o situaţia de invidiat faţă