EPISODUL 4: Ani în şir, familia Brîncovianu a asistat neputincioasă la un spectacol absurd: magistraţii nu se hotărau dacă sunt competenţi să judece. Între timp, iniţiatorul procesului a murit.
Mehedinţeanul Constantin C. Brîncovianu încearcă din 2004 să recupereze, în instanţă, două terenuri situate pe malul Dunării, care au a parţinut străbunicilor săi. A ajuns în situaţia de a deschide nu mai puţin de 26 de procese.
Într-unul dintre cazuri, magistraţii Judecătoriei Orşova şi cei ai Tribunalului Mehedinţi au făcut "ping-pong" cu dosarul ani în şir, considerând, şi unii, şi alţii, că n-ar fi competenţi să judece cauza, pe care au tot pasat-o între ei până când Curtea de Apel Craiova a tranşat disputa.
Fiul a reluat diligenţele
Originar din comuna Eşelniţa, Constantin Brîncovianu s-a adresat instanţei, mai exact Judecătoriei Orşova, în 2004, revendicând 2.201 metri pătraţi în localitatea natală. Dreptul asupra acestora îi fusese cedat, prin donaţie, în 2002, de către tatăl său, Vasile Brîncovianu. Terenul s-a aflat la familia Brîncovianu din 1896, dar statul i-a expropriat în 1966, respectiv 1983, pentru efectuarea de lucrări la Barajul Porţile de Fier. Aşa că, iniţial, Judecătoria Orşova i-a admis acţiunea, dar doar pentru 1.725 de metri pătraţi, restul considerându-i a fi fost acoperiţi de ape. Între timp, Constantin Brîncovianu a decedat.
Hotărârea a fost atacată cu recurs de reprezentanţii SC Hidrotehnica SA Orşova, societate care se considera, de asemenea, proprietară a mai multor terenuri de pe malul Dunării, pe care le considera "moştenire" de la defunctele companii comuniste care le-au avut în posesie, după efectuarea exproprierilor. Acţiunea în justiţie a fost continuată de fiul decedatului, Constantin C. Brîncovianu.
Tribunalul Mehedinţi a admis recursul Hidrotehnica şi a casat sentinţa